Martin Brand 2013
Martin Brand 2013

Artikel bronnen

 

appie

cip logo

weetlogo

zoeklicht

Bovenstaande logo's bevatten een link naar de website waarvan op deze site artikelen zijn overgenomen.
Indien wij artikelen overnemen gebeurd dit altijd met vermelding van de bron.
Naast dat wij verzamelen wat voor u als lezer kan helpen het geloofsleven op te bouwen, hopen wij hiermee u ook te helpen aan bronnen die u verder kunnen helpen in die gebieden waar uw interesses liggen.
God is geen concurrent van zichzelf en wij nodigen u dan ook graag uit om in uw zoektocht deze andere sites ook te bezoeken.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Brain

Iedereen gelooft, ook atheïsten; zij geloven dat God niet bestaat en kunnen dat niet bewijzen. Naar de herkomst van religieuze (bovennatuurlijke) ervaringen tot voor kort gezocht in één bepaald deel van de hersenen ('God spot').

Recent onderzoek o.a. aan de universiteit van Missouri wijst echter op iets anders: gelovigen gebruiken hun hele verstand.

De mens is van nature religieus. Daarin onderscheidt hij zich van een dier. Iedereen gelooft, ook atheïsten; zij geloven dat God niet bestaat en kunnen dat niet bewijzen. De herkomst van religieuze (bovennatuurlijke) ervaringen tot voor kort gezocht in één bepaald deel van de hersenen ('God spot'). Recent onderzoek aan de universiteit van Missouri wijst echter op iets anders: gelovigen gebruiken hun hele verstand.

Spiritualiteit is een complex fenomeen. Meerdere gebieden in het brein lijken verantwoordelijk voor spirituele ervaringen. „Bepaalde hersendelen spelen dominantere rollen, maar ze werken allemaal samen om de spirituele ervaring mogelijk te maken," aldus professor Brick Johnstone.

Het onderzoek richtte zich met name op de functie van de rechtse pariëtale kwab. Dat gedeelte van de hersenen bepaalt de mate waarin iemand op zichzelf of op een ander is gericht. Het blijkt dat een ernstige beschadiging van de rechtse pariëtale kwab ervoor zorgt dat iemand ervaart dichter bij een hogere macht te zijn. Uit onderzoek blijkt ook dat een minder actieve rechtse pariëtale kwab ervoor zorgt dat iemand meer oog heeft voor een ander en minder voor zichzelf.

Verder richtte Johnstone zich in zijn onderzoek op de activiteit in de frontale kwabben. Hieruit bleek dat mensen die vaker bewust met religie bezig zijn ook meer activiteit in dat hersendeel vertonen.
Geloven schakelt dus het hele brein in. Dat werpt een bijzonder licht op de woorden van de Heere Jezus als Hij gelovigen opdraagt God lief te hebben met heel hun hart, ziel en... verstand!

gepubliceerd op www.weet-magazine.nl

Weet meer:

http://www.weet-magazine.nl/home/home/176
http://medicalxpress.com/news/2012-04-distinct-god-brain.html

Overgenomen van www.refdag.nl

 

Dit delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter