Martin Brand 2013
Martin Brand 2013

Artikel bronnen

 

appie

cip logo

weetlogo

zoeklicht

Bovenstaande logo's bevatten een link naar de website waarvan op deze site artikelen zijn overgenomen.
Indien wij artikelen overnemen gebeurd dit altijd met vermelding van de bron.
Naast dat wij verzamelen wat voor u als lezer kan helpen het geloofsleven op te bouwen, hopen wij hiermee u ook te helpen aan bronnen die u verder kunnen helpen in die gebieden waar uw interesses liggen.
God is geen concurrent van zichzelf en wij nodigen u dan ook graag uit om in uw zoektocht deze andere sites ook te bezoeken.

Gebruikerswaardering: 0 / 5

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Bijbelstudie

Stilte en tijd. Het lijken wel DE 2 grote vijanden van de mens:

TIJD
Tijd, dat lijkt iedereen tekort te komen. Ergens tijd voor maken lijkt haast niet meer te doen. Ieders agenda is tot de nok toe gevuld. Uit eigen ervaring weet ik dat je zelfs met een lege agenda toch een druk leven kunt hebben, zo kun je worden geleefd door anderen en door omstandigheden. Tijd voor God !? Je moet er dus echt voor kiezen.

STILTE
Stilte zal voor velen een echt probleem te zijn. In de stilte krijg je tijd om na te denken en om te voelen. Velen (wie eigenlijk niet?) lopen rond met zorgen, met verdriet en/of met pijn. Pijn en verdriet in je hart of in je ziel door wat je overkomen is of door wat anderen je hebben aangedaan, maar mogelijk ook door eigen verkeerde keuzes. En om die pijn of dat verdriet niet te voelen of er niet aan hoeven te denken zoek je afleiding. Bijvoorbeeld afleiding door een overvolle agenda of door altijd de radio of de TV aan te hebben, door fanatiek met een hobby bezig te zijn en noem maar op. Zolang je je gedachten maar weg kunt houden van de zorg, het verdriet of de pijn. Door de stilte wordt de aandacht niet meer af geleid. In de stilte gaan zorg, verdriet en pijn als een soort van stemmen in je hoofd als het ware tegen je schreeuwen en de enige manier die je kent om die stemmen het zwijgen op te leggen is door afleiding.

stille tijd visje Het probleem met stille tijd is dus tweeledig, maar hoewel tijd al lastig is, is het moeilijkste voor velen waarschijnlijk nog de stilte. De bedoeling van de stilte is nu juist om gods stem te verstaan want God spreekt in de stilte, zoals bij Elia (1 kon 9:1-18). Maar de stemmen van pijn, verdriet en zorg schreeuwen veel te hard waardoor velen weer stoppen met hun stille tijd. De enige manier om die stemmen het zwijgen op te leggen is om te leren je pijn, verdriet en zorg bij God neer te leggen zodat God er bij kan om het te 'genezen', en dat kost tijd. Bij de een heel veel en bij de ander juist heel weinig, maar het kost hoe dan ook tijd. Mijn advies zou dan ook zijn om niet eerst te proberen God's stem te verstaan maar om eerst te beginnen die dingen bij God neer te leggen. Dan kan God je helpen die dingen te verwerken. Om die reden is het ook goed om stille tijd alleen te doen. Dan kun je in het verwerkingsproces de tranen de vrije loop laten zonder dat iemand het ziet. God heeft ons namelijk niet voor niets ook tranen gegeven. Heb het lef om zo bij je verdriet te komen en je zult zien dat die tranen genezend en helend werken. En zet door. Ik weet zeker dat God je dingen gaat geven.
Begin bij wat je het meeste bezig houdt. Als het pijn is van wat andere je hebben aangedaan: ga die persoon of personen dan vergeven. En ik weet uit ervaring dat dit niet eenvoudig is. Misschien zeg je wel: dat kan ik niet! Ik kan dit of dat niet zomaar vergeven, en daar zou je nog best wel eens gelijk in kunnen hebben ook. Misschien kun je dat inderdaad niet. Ik kon het zelf ook niet vanuit mij zelf maar God heeft mij daar mee geholpen. Maar vergeven is geen emotionele gebeurtenis, het is in beginsel een keuze. Ook jij kunt, net als ik, God vragen om je daar bij te helpen. Maak in ieder geval wel de keuze om die ander te willen vergeven. Als jij dat wilt dan gaat God ook jou zeker helpen.
Werk zo alle punten af. Neem daar de tijd voor, en je zult zien dat het werkt. Dat je Gods stem in de stilt zult gaan leren verstaan.

PRAKTISCH
Waar het om gaat is om je gedachten stil te zetten, zodat je stil kunt worden voor God. Zolang je dat lukt is er geen verkeerde manier. Ook dit vereist echter enige oefening. Mijn stille tijd betaat meestal uit drie of vier componenten: Bijbel lezen, luisteren naar aanbiddingsmuziek, eigen aanbidding en stilte (niet persé in die volgorde en ook niet persé afzonderlijk van elkaar). Zelf begin ik namelijk meestal met het opzetten van aanbiddingsmuziek, maar soms begin ik ook wel eens met Bijbel lezen.

Soms (of voor sommigen) is het niet eenvoudig om je gedachten stil te zetten. Tip van Herman Boon van Herman Boon Ministries: velen hebben er last van dat gedachten in hun hoofd blijven malen. Gedachten van; ik moet nog dit, ik moet nog dat of ik mag zus of zo niet vergeten. Omdat je ze niet wil/mag vergeten blijven die gedachten in je hoofd rondtollen. Herman zegt: ik begin door op te schrijven wat ik gedaan heb, als tweede, door op te schrijven wat ik nog moet doen of niet mag vergeten en als derde waar ik voor wil bidden. Het voordeel is dat je er dan even niet meer aan hoeft te denken. Omdat het is opgeschreven kun je ze namelijk toch niet vergeten. Zo kun je dus je hoofd leeg maken en je gedachten stil zetten om in aanbidding te kunnen komen zonder afgeleid te worden door allerlei gedachten.

Ake van Andel

Dit delen:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter